Allt om Marksten

MARKSTEN- GUIDE

Historiskt sett har marksten funnits i Sverige sedan 1926 då man använde den på en vägsträcka mellan Lund och Malmö 1926. Först på 50-talet började den kommersialiseras som produkt i större omfattning i hela Europa och de nya influenserna nådde även vårt land. Med bl.a inredningstidningarnas påverkan har marksten blivit en trend som vuxit sig allt starkare. Det går ju som alla vet mode även i exteriör design när man t.ex letar inspiration. Gräsmattor är ett område där markstenen konkurrerat bort gräset av flera olika orsaker.

Att klippa och underhålla en gräsmatta tar ju som bekant en hel del tid i anspråk. 

Den största fördel med marksten brukar man nämna är underhållsbiten,  förutom utseende och intryck. Livslängden är dessutom mycket lång i förhållande till andra material.

Nedan kommer några områden och exempel där marksten används :


cevennes-767975_1280

MARKSTEN I PRIVAT MILJÖ

 • Garageinfart
 • Entre till hustomt
 • Trädgård
 • Uteplatsen
 • Mur
 • Pool
 • Trappa

MARKSTEN I OFFENTLIG MILJÖ

 • Trafikmiljö t.ex gator/vägar.
 • Torg
 • Gågator
 • Industriytor
 • Offentliga byggnader

När man väl bestämt sig för att upphandla marksten gäller det att hitta rätt leverantör.

Här tycker jag personligen att man skall välja marksten utifrån nedan kriterier:

 • Stort produktutbud (Vissa bolag kan ha upp till 5o tal olika stentyper och anläggningsätt)
 • Lång erfarenhet av marksten och trädgård.
 • Erbjuda kunden kreativa idéer och inspiration.
 • Produktblad med detaljerade anvisningar och instruktioner.
 • Bra rådgivning samt referenser.

Att anlägga marksten kan vara allt i från ganska enkla hemjobb på den egna tomten till mycket kvalificerade jobb i offentliga miljöer där man bl.a måste ta hänsyn till kulturella aspekter i K-märkt miljö för att nu bara ta ett exempel. Fundera på om Du behöver ta hjälp av professionella stenläggare som Du hyr in. Jobbet är ofta tungt och krävande. Här är det bästa att rådfråga just din leverantör. Har Du tummen mitt i handen brukar rådet bli det sistnämnda.

Ett företag som jag tycker sticker ut som ett av de absolut bästa i marknaden är S:T Eriks. Klicka gärna på länken http://www.steriks.se/sv/produktsortiment/markbelaggning/marksten då kommer du direkt till deras sortiment av marksten. De motsvarar alla de krav jag nämnt ovan. De har dessutom ett mycket stort återförsäljarnät över hela Sverige.

LYCKA TILL